Μην φοβάστε να επιδείξετε τα παπούτσια σας. Κάθε τσάκισή τους έχει μια ιστορία να πει.
Η αλήθεια είναι ότι υπό άλλες συνθήκες, το άρθρο αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερο και θα έμοιαζε κάπως έτσι: Πώς να αποφύγετε την τσάκιση στα δερμάτινα παπούτσια σας: Μην τα φοράτε.
Ακούγεται λίγο επιπόλαιο, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Είναι αδύνατο να αποφευχθεί εντελώς η τσάκιση σε οποιοδήποτε είδος δερμάτινων υποδημάτων.
Ακόμα και η παλάμη των χεριών μας καλύπτεται με τσακίσεις και γραμμές. Μπορεί να ακούγεται λίγο μακάβριο όμως και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για δέρμα, οπότε θα πρέπει να το αντιμετωπίζετε σε μεγάλο βαθμό με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζετε και το δικό σας. Τα πόδια σας έχουν αρθρώσεις – κινούνται, λυγίζουν – επομένως τα παπούτσια σας πρέπει να μπορούν να τα υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους το δέρμα είναι τόσο καλό υλικό για την κατασκευή παπουτσιών είναι επειδή έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στην κίνηση και να διαμορφώνεται ανάλογα στο πόδι.
Ας κάνουμε ένα πείραμα. Δοκιμάστε να περπατήσετε χωρίς να λυγίσετε τα πόδια σας. Θα περιμένω.
Πολύ δύσκολο, έτσι; Και καθόλου αποτελεσματικό.
Κι όμως, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε την τσάκιση στα αγαπημένα σας παπούτσια. Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει τη σωστή εφαρμογή του παπουτσιού στο πόδι σας καθώς η αίσθηση ενός παπουτσιού είναι συχνά υποκειμενική και πρέπει πάντα να επιλέγετε ένα παπούτσι που είναι σίγουρα άνετο για εσάς. Η άποψη ότι ένα παπούτσι δεν θα τσακίσει αν το αγοράσετε πολύ σφιχτό είναι ανακριβής και επιζήμια για το ίδιο το παπούτσι, πέρα από το γεγονός ότι δε θα το ευχαριστηθείτε εφόσον δε θα αισθάνεστε άνετα μέσα σε αυτό.
Όποτε λοιπόν δοκιμάζετε ένα παπούτσι στο κατάστημα να είστε σίγουροι ότι το πόδι σας έχει αρκετό χώρο να αναπνέει μέσα σε αυτό. Το κάνουμε αυτό για διάφορους λόγους, αλλά οι δύο πιο σημαντικοί είναι για άνεση και σχήμα. Τα πόδια μας ταλαιπωρούνται πολύ μέσα στην ημέρα και ενδέχεται να πρήζονται ανάλογα την ώρα της ημέρας, τη θερμοκρασία και τη δραστηριότητα που κάνουμε τη δεδομένη στιγμή.
Εξασφαλίζοντας λίγο χώρο για το πόδι σας μέσα στο παπούτσι, δεν αφήνετε τίποτα στην τύχη, επομένως μπορείτε να τα φοράτε όλη την ημέρα, ό, τι κι αν γίνει, αποφεύγοντας να αισθανθείτε τον καρδιακό σας χτύπο στα δάχτυλα των ποδιών σας αργά το απόγευμα, ιδίως μετά από μία κουραστική μέρα.
Όσον αφορά στο σχήμα, ο λίγος αυτό χώρος μέσα στο παπούτσι θα διασφαλίσει ότι το δέρμα δεν θα διογκωθεί και επομένως δε θα χάσει την αρχική του δομή. Γιατί να αγοράσετε ένα όμορφο παπούτσι εάν πρόκειται να ζαρώσει και να χάσει την αρχική του ομορφιά;
Από την άλλη, το να πηγαίνουμε στο άλλο άκρο και να αφήνουμε υπερβολικό χώρο μέσα στο παπούτσι, ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ βαθιά τσάκιση του παπουτσιού. Βέβαια, αν υπάρχει ποτέ η επιλογή ανάμεσα σε μικρό ή ελαφρώς μεγάλο, συνίσταται πάντα το δεύτερο. Για το λόγο αυτό είναι καλό να δοκιμάζετε το παπούτσι πριν το αγοράσετε.
Επίσης, για να αποφευχθεί η τσάκιση, τα καλαπόδια πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι σας. Και για ο,τιδήποτε άλλο δηλαδή εξακολουθούν να είναι οι καλύτεροι φίλοι σας. Για να βεβαιωθείτε ότι οι ζάρες δεν γίνονται πολύ εμφανείς, πρέπει να χρησιμοποιήσετε καλαπόδια για να ισιώσετε τα παπούτσια σας μετά τη χρήση και να διατηρήσετε το αρχικό σχήμα. Εάν τα παπούτσια μείνουν χωρίς καλαπόδια μετά τη χρήση, οι ζάρες ενδέχεται να παραμείνουν, άρα εξασθενίζουν σημαντικά το δέρμα μόλις αυτά φορεθούν ξανά. Εν ολίγοις: τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με τα καλαπόδια. Ειδάλλως, το ξηρό δέρμα θα τσακίσει, θα σπάσει και θα φθαρεί πολύ πιο γρήγορα.
Η πλειονότητα των ζητημάτων που αφορούν στα δερμάτινα υποδήματα μπορεί να αποφευχθεί επενδύοντας στην καλή φροντίδα τους καθώς και στην ποιότητά τους.
Τα παπούτσια σας θα κάνουν τσακίσεις. Αλλά δεν αγοράζετε ζευγάρι καλής ποιότητας brogues ή oxfords για να παραμείνουν ακριβώς τα ίδια. Τα αγοράζετε γιατί γίνονται καλύτερα με το πέρασμα του χρόνου, τόσο από την άποψη της αίσθησης όσο και της εμφάνισης.
Μην φοβάστε να επιδείξετε τα παπούτσια σας. Κάθε τσάκισή τους έχει μια ιστορία να πει.
Επιμέλεια: Σπυριδούλα Μεθενίτη