Επιλεγμένα Άρθρα

Πως να Αποφύγετε την Τσάκιση στα Δερμάτινα Παπούτσια σας
Η αλήθεια είναι ότι υπό άλλες συνθήκες, το άρθρο αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερο και θα έμοιαζε κάπως έτσι: Πώς να αποφύγετε την τσάκιση στα δερμάτινα παπούτσια σας: Μην τα φοράτε.

Μην φοβάστε να επιδείξετε τα παπούτσια σας. Κάθε τσάκισή τους έχει μια ιστορία να πει.

Κι όμως, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε την τσάκιση στα αγαπημένα σας παπούτσια. Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει τη σωστή εφαρμογή του παπουτσιού στο πόδι σας καθώς η αίσθηση ενός παπουτσιού είναι συχνά υποκειμενική και πρέπει πάντα να επιλέγετε ένα παπούτσι που είναι σίγουρα άνετο για εσάς.
Προβολή Δημοσίευσης
Πώς να Φροντίζετε τα Σουέντ Παπούτσια σας
Πολλοί θα σας πουν ότι τα σουέντ (suede) παπούτσια είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν, κάτι που δεν ισχύει. Είτε πρόκειται για ένα νέο ζευγάρι που θέλετε να φροντίσετε, είτε θέλετε να αναζωογονήσετε ένα παλιό, σας έχουμε φτιάξει έναν οδηγό για το πώς να φροντίζετε και να προστατεύετε τα σουέντ παπούτσια σας για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνουν σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια ακόμη.
Προβολή Δημοσίευσης
To top
6 Οκτ

Πώς να Φροντίζετε τα Σουέντ Παπούτσια σας

Πολλοί θα σας πουν ότι τα σουέντ (suede) παπούτσια είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν, κάτι που δεν ισχύει. Είτε πρόκειται για ένα νέο ζευγάρι που θέλετε να φροντίσετε, είτε θέλετε να αναζωογονήσετε ένα παλιό, σας έχουμε φτιάξει έναν οδηγό για το πώς να φροντίζετε και να προστατεύετε τα σουέντ παπούτσια σας για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνουν σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια ακόμη.

Πώς να Καθαρίσετε τα Σουέντ Παπούτσια σας

Είτε πρόκειται για λάσπη, για βροχή ή για σημάδια, τα σουέντ παπούτσια είναι ευαίσθητα όπως και κάθε άλλη πρώτη ύλη. Αλλά το να γνωρίζετε πώς να καθαρίσετε το συγκεκριμένο υλικό είναι απαραίτητο για να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση. Γι’αυτό και σας έχουμε μια λίστα (γιατί ποιος δεν λατρεύει τις λίστες;!) με εργαλεία και οδηγίες για να σας καθοδηγήσουμε.

• Βούρτσα για Σουέντ Παπούτσια

Η επένδυση σε μια καλής ποιότητας βούρτσα για σουέντ δέρμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία όσον αφορά στον αποτελεσματικό καθαρισμό των συγκεκριμένων παπουτσιών, καθώς είναι πολύ αποτελεσματική στο βούρτσισμα αποξηραμένων λεκέδων όπως η λάσπη. Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας είναι εντελώς στεγνά και χρησιμοποιήστε τη βούρτσα για να καθαρίσετε απαλά το λεκέ με μικρές κινήσεις. Συγκεκριμένα, βουρτσίστε το χνούδι του υλικού αλλά ολοκληρώστε το βούρτσισμα προς την κανονική κατεύθυνση του πέλους για να διατηρήσετε το ομαλό φινίρισμα.

• Γόμα για Σουέντ Παπούτσια

Για δύσκολους λεκέδες, όπως μελάνι και γράσα, η γόμα για σουέντ δέρμα μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο καθαρισμού. Απλώς τρίψτε τη γόμα όπως θα κάνατε κανονικά σε οποιονδήποτε λεκέ με σχετικά μέτρια πίεση για να τον ατονίσετε.

• Καθαριστικό για Σουέντ Παπούτσια

Εάν το βούρτσισμα και η γόμα δεν έχουν αποτέλεσμα, το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό για σουέντ δέρμα.

Το καθαριστικό αυτό λειτουργεί σαν σαμπουάν για την απομάκρυνση τυχόν σκληρών λεκέδων. Αφού βουρτσίζετε τα παπούτσια σας με φορά προς τα κάτω, σφουγγίστε τα με ένα ελαφρώς υγρό πανί πριν ψεκάσετε το καθαριστικό σουέτ από απόσταση τουλάχιστον 20 εκατοστών. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τη βούρτσα σας για να τρίψετε πολύ απαλά το προϊόν στα παπούτσια και σκουπίστε τα ξανά με ένα πανί. Όταν τα παπούτσια σας είναι στεγνά, βουρτσίστε τα προς την κατεύθυνση του πέλους για να λειάνετε το χνούδι.

Ωστόσο, όποια μέθοδος καθαρισμού κι αν χρησιμοποιήσετε, μην θερμάνετε ποτέ τα suede παπούτσια σας γιατί αυτό θα καταστρέψει το υλικό. Αφήστε τα πάντα να στεγνώνουν φυσικά και βουρτσίστε το δέρμα προς τα κάτω για να το διατηρήσετε απαλό.

Συμβουλή: πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό για σουέντ δέρμα, σας συνιστούμε να το δοκιμάσετε πρώτα σε ένα μικρό μέρος του παπουτσιού, να το αφήσετε να στεγνώσει και αν είναι εντάξει, τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στο υπόλοιπο παπούτσι.

Πώς να Προστατέψετε τα Σουέντ Παπούτσια σας

Τώρα ξέρετε πώς να καθαρίσετε το σουέντ δέρμα. Πώς όμως μπορείτε να αποτρέψετε μελλοντικούς λεκέδες; Όσον αφορά στον τρόπο προστασίας των σουέντ παπουτσιών, υπάρχουν μερικές απλές και αποτελεσματικές μέθοδοι.

• Προστατευτικό για Σουέντ Παπούτσια

Ο νούμερο ένα τρόπος για την προστασία των σουέντ παπουτσιών είναι να προλαμβάνεται κάθε πιθανή φθορά που ενδέχεται να προκύψει αλλά και η κάλυψη του εξωτερικού του παπουτσιού με ένα υψηλής ποιότητας προστατευτικό για το συγκεκριμένο υλικό. Από τη στιγμή που θα αγοράσετε ένα καινούργιο ζευγάρι σουέντ παπούτσια, καλό θα ήταν να τα ψεκάσετε με ένα αδιάβροχο προστατευτικό σπρέι πριν τα φορέσετε έξω (για καλύτερο αποτέλεσμα, επαναλάβετε τη διαδικασία και δεύτερη φορά μετά από 10-15 λεπτά από τον πρώτο ψεκασμό πριν τα χρησιμοποιήσετε). Αυτό θα λειτουργήσει ως προστασία ενάντια στη βροχή και τη λάσπη, θα βοηθήσει στην αποφυγή εξασθένισης του χρώματος και θα μειώσει τις πιθανότητες χρώσης.

Συμβουλή: πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό για σουέντ υλικό, σας συνιστούμε να το δοκιμάσετε πρώτα σε ένα μικρό μέρος του υλικού, να το αφήσετε να στεγνώσει και αν είναι εντάξει, τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στο υπόλοιπο παπούτσι.

• Αποφύγετε τον Βροχερό Καιρό

Παρόλο που το σουέντ παπούτσι φοριέται το χειμώνα και συνδυάζεται υπέροχα με φθινοπωρινή και χειμερινή ενδυμασία, ο ευκολότερος τρόπος για να το προστατέψετε από λεκέδες είναι να αποφύγετε να το φορέσετε σε ημέρες που είναι πιθανό να έρθει σε επαφή με βροχή ή χιόνι.

“Εκτός εάν τα σουέντ παπούτσια σας είναι ήδη αδιαβροχοποιημένα (π.χ. Clarks, Camper, Carrano, κ.ά.).”

• Χρησιμοποιήστε Καλαπόδια

Μόλις βγάλετε τα παπούτσια σας, τοποθετήστε καλαπόδια για να διατηρήσετε το σχήμα τους και να αποφύγετε την τσάκιση. Τα καλαπόδια από κέδρο, συγκεκριμένα, βοηθούν επίσης στην εξάλειψη της οσμής από τον ιδρώτα και απορροφούν τυχόν υπολειπόμενη υγρασία στο σουέντ υλικό.

Πώς να Φυλάσσετε τα Σουέντ Παπούτσια σας

Τέλος, για να ολοκληρώσετε τη φροντίδα των σουέντ παπουτσιών καλό θα ήταν να μάθετε πώς να τα αποθηκεύσετε και υπάρχουν μερικοί χρυσοί κανόνες που πρέπει να τηρείτε:

  1. Κρατήστε τα πάντα μακριά από τον ήλιο για να αποφύγετε το ξεθώριασμα.
  2. Κρατήστε τα μακριά από θερμότητα, όπως καλοριφέρ.
  3. Αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά εάν βραχούν και τοποθετήστε καλαπόδια για να διατηρήσουν το σχήμα τους.
  4. Αποθηκεύστε τα σε ποιοτικές τσάντες, ειδικές για παπούτσια, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.
Έλενα Κούκουρα

Η Έλενα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Vrije Universiteit of Brussels στο Communication Department. Aυτή τη στιγμή εργάζεται στον Antenna, αλλά και ως Website Coordinator στο κατάστημα Spiridoula Metheniti.