Μην φοβάστε να επιδείξετε τα παπούτσια σας. Κάθε τσάκισή τους έχει μια ιστορία να πει.
Σε αυτό το άρθρο σας συγκεντρώσαμε κάποιες συμβουλές για να διασφαλίσετε την ανθεκτικότητα των δερμάτινων παπουτσιών σας ώστε να μπορείτε να τα χαίρεστε για όσο καιρό ακόμα θέλετε.
• Αρχικά, είναι σημαντικό να τα καθαρίζετε σωστά. Η τακτική φροντίδα όλων μας των παπουτσιών είναι απαραίτητη και η ιδανική συχνότητα καθαρισμού τους (ανάλογα φυσικά με τη χρήση που τους κάνουμε) είναι κάθε 2 με 3 εβδομάδες. Ωστόσο, είναι απαραίτητο τα παπούτσια μας να είναι εντελώς στεγνά πριν προχωρήσουμε στον καθαρισμό τους. (Πώς να Φροντίζετε τα Σουέντ Παπούτσια σας). 10 λεπτά αρκούν για να κάνετε τα παπούτσια σας να μοιάζουν σαν καινούργια.
• Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε τον καιρό. Οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες απαιτούν και διαφορετικά υποδήματα. Σε περίπτωση που τα παπούτσια μας βραχούν απρόσμενα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάντα σε θερμοκρασία δωματίου, με φυσικό τρόπο, αφού έχουμε πρώτα τοποθετήσει καλαπόδια μέσα τους για να διατηρήσουμε το αρχικό τους σχήμα. Σε περίπτωση που δεν έχετε καλαπόδια (καλό βέβαια θα ήταν να πάρετε!), μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα σκληρά, χάρτινα καλαπόδια που βρίσκονται μέσα στο παπούτσι με την αγορά του. Αποφύγετε οπωσδήποτε να στεγνώσετε ή ακόμα και να τοποθετήσετε τα παπούτσια σας κοντά σε καλοριφέρ ή οποιαδήποτε πηγή θερμότητας.
• Όσον αφορά στη χρήση που κάνουμε στα υποδήματά μας, είναι σημαντικό να φοράμε κι άλλα παπούτσια. Όλοι έχουμε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι που μας βολεύει και δε θέλουμε να βγάλουμε από το πόδι μας –πιστέψτε μας, σας καταλαβαίνουμε απόλυτα-, όμως δε συνίσταται να φοράμε το ίδιο παπούτσι για πολλές συνεχόμενες μέρες. Πιο συγκεκριμένα, το βρεγμένο δέρμα χάνει την αρχική του μορφή και έτσι είναι απαραίτητο να το αφήσουμε για λίγο στην άκρη (με τα καλαπόδια πάντα, θα το λέμε ξανά και ξανά!).
• Όταν λοιπόν τα φοράμε ή τα βγάζουμε από το πόδι μας, πρέπει να το κάνουμε ήρεμα (σχεδόν ευλαβικά). Ακόμη κι αν σας φαίνεται ασήμαντο, ο τρόπος με τον οποίο βάζουμε και βγάζουμε το παπούτσι μας μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κατάστασή τους. Στην περίπτωση των παπουτσιών με κορδόνια, πρέπει πάντα να θυμάστε να χαλαρώσετε αρκετά το δέσιμο πριν τα φορέσετε ή τα βγάλετε. Επίσης, για να προστατεύσουμε το πίσω μέρος των παπουτσιών, συνίσταται η χρήση κόκκαλου.
• Τέλος, η αποθήκευση των παπουτσιών μας είναι το Α και το Ω. Αμέσως μετά τη χρήση τους, τοποθετούμε καλαπόδια και πιο συγκεκριμένα τα καλαπόδια από ξύλο κέδρου βοηθούν στην απορρόφηση τυχόν κακών οσμών και υγρασίας. Όταν δεν φοράτε τα παπούτσια σας για μεγάλο χρονικό διάστημα (για παράδειγμα όταν θέλετε να τα αποθηκεύσετε για χειμώνα ή για καλοκαίρι), τοποθετείστε τα σε ειδικές θήκες ή στα κουτιά τους που προστατεύουν από τη σκόνη σε μέρος που έχετε βεβαιωθεί ότι δεν έχει υγρασία.
Συνεπώς, δεν είναι δύσκολο να παρατείνουμε το χρόνο ζωής των παπουτσιών μας, αρκεί να τα προστατεύσουμε με 5 απλά βήματα που μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε.
Επιμέλεια: Σπυριδούλα Μεθενίτη