Επιλεγμένα Άρθρα

Πως να Αποφύγετε την Τσάκιση στα Δερμάτινα Παπούτσια σας
Η αλήθεια είναι ότι υπό άλλες συνθήκες, το άρθρο αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερο και θα έμοιαζε κάπως έτσι: Πώς να αποφύγετε την τσάκιση στα δερμάτινα παπούτσια σας: Μην τα φοράτε.

Μην φοβάστε να επιδείξετε τα παπούτσια σας. Κάθε τσάκισή τους έχει μια ιστορία να πει.

Κι όμως, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε την τσάκιση στα αγαπημένα σας παπούτσια. Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει τη σωστή εφαρμογή του παπουτσιού στο πόδι σας καθώς η αίσθηση ενός παπουτσιού είναι συχνά υποκειμενική και πρέπει πάντα να επιλέγετε ένα παπούτσι που είναι σίγουρα άνετο για εσάς.
Προβολή Δημοσίευσης
Πώς να Φροντίζετε τα Σουέντ Παπούτσια σας
Πολλοί θα σας πουν ότι τα σουέντ (suede) παπούτσια είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν, κάτι που δεν ισχύει. Είτε πρόκειται για ένα νέο ζευγάρι που θέλετε να φροντίσετε, είτε θέλετε να αναζωογονήσετε ένα παλιό, σας έχουμε φτιάξει έναν οδηγό για το πώς να φροντίζετε και να προστατεύετε τα σουέντ παπούτσια σας για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνουν σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια ακόμη.
Προβολή Δημοσίευσης
To top
12 Απρ

Η ιστορία του τακουνιού

Αν και στην εποχή μας θεωρούνται καθαρά γυναικείο υπόδημα, τα τακούνια διαθέτουν μακρά ιστορία και με τα δύο φύλα. Φοριούνται για περισσότερο καιρό απ’όσο φαντάζεστε και δεν ήταν πάντα το fashion statement που θεωρείται σήμερα.

Η πρώτη εμφάνιση παπουτσιών με τακούνια γίνεται στο Ιράν του 10ου αιώνα μ.Χ. Εκείνη την εποχή, το Ιράν ήταν γνωστό ως Περσία. Και πρώτος ήταν ο περσικός στρατός που φόρεσε τακούνια για χρηστικούς λόγους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Γύρω στο 12ο αιώνα μ.Χ., τα τακούνια ταξίδεψαν μέχρι την Ινδία. Μια απεικόνιση χορεύτριας στο ναό Ramappa δείχνει μια γυναίκα να φοράει παπούτσια με τακούνια. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά στην ιστορία που οι γυναίκες φαίνονται να φορούν το γνωστό υπόδημα.

Πηγή: https://twitter.com/rishibagree/status/1077123859030200320

Ωστόσο, από το 1400 και έπειτα οι γυναίκες στην Ευρώπη, και κυρίως στην Ισπανία και τη Βενετία, φορούσαν ψηλά παπούτσια που ονομάζονταν chopines. Αρχικά φοριούνταν πάνω από το κανονικό παπούτσι ως προστασία από τη σκόνη και τη λάσπη που δρόμου. Ωστόσο κατέληξαν να γίνουν fashion statement, ειδικά στη Βενετία.

Πηγή: https://fashionhistory.fitnyc.edu/chopines/

Γύρω στο 17ο αιώνα, τα τακούνια άρχιζαν να παίρνουν τη μορφή που έχουν σήμερα. Τα δάχτυλα των ποδιών ήταν χαμηλότερα στο έδαφος και η φτέρνα πιο ανυψωμένη.


Ωστόσο, ήταν πρώτοι οι άντρες που ξεκίνησαν να τα φορούν, καθώς θεωρούνταν είδος πολυτελείας και σύμβολο κύρους, αφού μόνο οι ευγενείς ήταν σε θέση να τα αποκτήσουν. Συνεπώς, τα τακούνια θεωρούνταν τότε το υπόδημα καθαρά των βασιλιάδων , των πριγκίπων και των ευγενών. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος 14ος της Γαλλίας ήταν λάτρης των ψηλοτάκουνων παπουτσιών και τα θεωρούσε σύμβολο δύναμης. Θεωρούσε πως όσο ψηλότερα είναι, τόσο πιο δυνατός είναι αυτός που τα φοράει. 

Πηγή: https://lazyhistorian.com/a-history-of-high-heels/

Μετά το 18ο αιώνα τα πράγματα άλλαξαν σταδιακά και οι απλές γυναίκες άρχισαν να υιοθετούν το στυλ. Μόλις ξεκίνησε η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός, οι άνδρες σταμάτησαν εντελώς να φορούν τακούνια, καθώς η προσοχή στράφηκε περισσότερο στη διανόηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τον επόμενο αιώνα, η εφεύρεση της ραπτομηχανής τη δεκαετία του 1850 συνέβαλε στη μαζική παραγωγή των τακουνιών. Το κόστος μειώθηκε σημαντικά και ο απλός κόσμος μπορούσε πλέον να τα αποκτήσει. Η δημοτικότητα των λεπτών, ψηλοτάκουνων παπουτσιών στις αρχές έως τα μέσα του 19ου αιώνα είναι ο λόγος που τα τακούνια είναι δημοφιλή μέχρι και σήμερα. 

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 δεκαετιών του 20ου αιώνα παρατηρήθηκε μια αλλαγή. Στη δεκαετία του 1970, το κίνημα του φεμινισμού βοήθησε στην απελευθέρωση του γυναικείου φύλου και στη δημιουργία μιας νέας αντίληψης για το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Οι γυναίκες σταμάτησαν να φορούν τακούνια για να ικανοποιήσουν το ανδρικό κοινό και συνεπώς η δημοφιλία των ψηλοτάκουνων παπουτσιών υπέστη μεγάλο πλήγμα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, νέοι σχεδιαστές άρχισαν να γίνονται δημοφιλείς, ένας εκ των οποίων ήταν και ο μυθικός Manolo Blahnik.

Πηγή: https://www.standard.co.uk/business/leisure-retail/footwear-brand-manolo-blahnik-to-open-new-york-flagship-in-2021-b371441.html

Την ίδια περίοδο, μεγάλες προσωπικότητες της ποπ κολτούρας, όπως η Madonna, ο Freddie Mercury και ο David Bowie άρχισαν να φορούν ψηλά παπούτσια, κυρίως εκκεντρικά, ως fashion statement.

Πηγή: https://footwearnews.com/gallery/freddie-mercury-wildest-onstage-moments-gallery/freddie-mercury-4/

Σήμερα, η γκάμα τακουνιών στην αγορά είναι τεράστια, γεγονός που αποδεικνύει πόσο διάσημα είναι.

Η ιστορία τους είναι μακρά και είναι φανερό ότι τα τακούνια ήταν παρόντα σε πολέμους, κοινωνικές και πολιτικές επαναστάσεις, κτλ. Ναι, μπορεί μερικές φορές να είναι άβολα και αδύνατο να φορεθούν για πολύ. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Ήταν και θα είναι για πάντα ένα παπούτσι all-time classic!

Πηγή: www.lovehappensmag.com

Επιμέλεια: Σπυριδούλα Μεθενίτη

Έλενα Κούκουρα

Η Έλενα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Vrije Universiteit of Brussels στο Communication Department. Aυτή τη στιγμή εργάζεται στο Politico, αλλά και ως Website Coordinator στο κατάστημα Spiridoula Metheniti.